Olika motorcykelsporter

Det finns väldigt många olika typer av motorcykelsporter inom kategorin motorsport i Sverige. Många tänker när de hör ordet först och främst på sporter som motocross och road racing. men det finns också väldigt många andra sporter där man just använder motorcykeln som fordon.

MotoGP

Denna sport är en klass inom motorcykelgrenen road racing. Man kör grenen i tre olika klasser, och dessa är Moto3, Moto2 och MotoGP. De slutliga mästerskapen körs sedan i 17 olika tävlingar och den förare som sedan har allra mest poäng när säsongen är slut blir vinnare av sin klass.

Enduro

Enduro är en annan mycket populär sport med motorcyklar. Man kör denna sport på olika kuperade banor som alla har gemensamt att de ligger i svår terräng. Banorna finns vidare i två olika typer där typ 1 har tidkontroller, tidkort, transportsträckor samt specialsträckor. Banor av typ 2 körs istället helt utan tidskontroll och banan är sluten. Man kör i denna tävling ett eller flera varv.

Motocross

Inom grenen motocross kör man med motorcykel på en något kuperad bana av sand, grus eller jord. Ofta är banan omkring 1,5-2 kilometer lång och de består till största delen av den naturliga terrängen med flera typer av hinder och hopp som har placerats ut efter banan.

Speedway

Grenen speedway körs på en oval eller rund bana som oftast består av grus med mer eller mindre lera inblandat. Banan är dessutom ofta doserad. Vanligen körs race med två lag som vardera har sju stycken förare. Grenen isracing går till på liknande sätt fast tävlingen sker på en oval bana av is och motorcyklarna har däck försedda med spikar.

Minimot

Om man vill köra med en förminskad version av en motorcykel för road racing är det minimot man bör satsa på. Här måste banan vara minst 350 meter lång och ofta väljer man att köra sporten på gokart banor. Tävlingarna sker ofta under ett bestämt antal varv och den som passerar mållinjen först efter att ha kört samtliga varv vinner tävlingen.

Trial

Grenen trial utövas med en motorcykel som helt eller i alla fall delvis saknar en sadel. Man kör grenen trial i en mycket varierande terräng och tävlingen handlar om att man ska ta sig fram på tid. Banan har ofta flera olika svårigheter och hinder. Det svåra är att man som tävlade inte får sätta ner sina fötter för att ta stöd.

Motorcykelsporter för yngre deltagare

I flera motorcykelsporter finns det verksamheter som passar barn och ungdomar. Det finns till exempel knattecross. Där kan alla barn som fyllt fem år köra riktig motocross på bana. Om barnen vill tävla måste de ta en licens som kan tas fram till dess att barnet fyller 12 år. Det samma gäller för alla skoter- och motorcykelsporter i Sverige.